Samenkracht en burgerparticipatie

Onder de kop “wat gaan we doen” is gebruik gemaakt van de maatschappelijke effecten zoals opgenomen in de Monitor Sociaal Domein. Met de monitor wordt de raad in staat gesteld om bij het aanjagen en volgen van de voortgang van de transformatie jaarlijks te reflecteren op de vragen: waar zijn we mee bezig, wat hebben we bereikt en waar willen we heen. Ook biedt de monitor de raad de mogelijkheid om op basis van objectieve gegevens te bepalen of bijsturing van beleid noodzakelijk is.
In 2017 wordt het beleidsplan Sociaal Domein ter vaststelling voorgelegd aan de raad. Dit beleidsplan is een integraal plan van de verschillende wetten in het sociaal domein. Daarbij worden de budgetten binnen het sociaal domein ontschot tot één budget.

Bedragen x € 1.000,- ("-" = nadeel / "+" = voordeel)

Taakveld: 6.1 Samenkracht en burgerparticipatieJaarrekening 2015Begroting 2016Begroting 2017Begroting 2018Begroting 2019Begroting 2020
Baten209261281281281281
Lasten-1.919-2.451-1.629-1.659-1.659-1.569
Saldo-1.709-2.190-1.348-1.378-1.378-1.288
Ontrekking reserves895630000
Toevoeging reserves000000
Mutaties reserves895630000
Geraamde resultaattaakveld-1.621-1.626-1.348-1.378-1.378-1.288

a. Uitvoeren laagdrempelige (preventieve) zorg voor 18-

Met integraal werken komen tot:

  • Inrichting van een CJG van waaruit laagdrempelige (preventieve) zorg voor 18- wordt uitgevoerd.
  • Uitvoering laten geven aan Jeugdgezondheidszorg en (preventief) gezondheidsbeleid
  • Uitvoering laten geven aan Veilig Thuis, Jeugd Preventieteam en Jeugd Interventie Team, Halt.
  • Uitvoering geven aan het Plan van aanpak preventie sociaal domein

b. Bieden van preventieve ondersteuning 18+

We zetten, in samenwerking met partners in de gemeente, in op het versterken van lokale algemene voorzieningen zodat de groeiende groep kwetsbare Wassenaarders zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Op regionaal niveau zetten we in op een toekomstbestendige organisatie van Veilig Thuis, ter voorkoming en bestrijding van huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling.

We sluiten prestatieafspraken met organisaties die actief zijn op het terrein van welzijn, maatschappelijke dienstverlening en cliëntondersteuning om middels integraal werken invulling te geven aan het bereiken van de volgende effecten :

  1. Inwoners zijn zelfredzaam, participeren naar vermogen in de samenleving en houden zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven;
  2. Inwoners leven gezond en veilig;
  3. Inwoners kunnen zich maximaal ontwikkelen en doen mee met de samenleving;
  4. Inwoners kunnen terugvallen op hun sociale omgeving en voelen zich daarin veilig.

Deze effecten zijn inclusief de doelgroepen vrijwilligers en mantelzorgers.

Doorontwikkeling van een netwerk 18+ waarbij aandacht is voor:

  • Het verschaffen van duidelijkheid van rollen, taken en regie in de toegang;
  • De verbinding tussen de preventieve zorg 18- en 18+;
  • Verstevigen van het opdrachtgeverschap.

c. Uitvoeren wijkbeleid
De komende jaren ligt de nadruk in sociale cohesie en leefbaarheid op de speerpunten verbinding en samen. Uiteindelijk doel is het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van buurten.

Speerpunt Verbinding:
Het gaat om:

  • ontmoeten: ontdekken van nieuwe sleutelfiguren in de wijken/potentiële contacten;
  • Netwerk bouwen (intensiveren van contact met wijk- en buurtverenigingen, buurthuizen, clubs, maar ook WABP groepen (whatsappbuurtpreventie en sociale groepen);
  • Bruggen bouwen. Samen aan de slag.

Speerpunt samen:
Het gaat om:

  • Verschillen verkleinen
  • Organisaties laten samenwerken, informele netwerken van vrijwilligers. Waardoor langer zelfredzaam zijn en langer thuis wonen mogelijk wordt.
  • Van elkaar leren

Laat de wijken met elkaar samenwerken en laat de buurt samenwerken. Van elkaar weten wie we zijn. Samen initiatieven ontwikkelen.

Daarbij zijn de thema’s Eigen Kracht en Groen waar wij stimuleren, transformeren, innoveren, leren en betrokkenheid centraal staan.

Wat gaan we doen

  • We gaan meer netwerkavonden organiseren om de wijkverenigingen met elkaar in contact te laten komen, want wijk- en buurtverenigingen zijn de eerste schakel naar meer betrokkenheid onder inwoners.
  • We gaan zichtbaar maken wat er al gebeurd aan activiteiten in Wassenaar die de sociale cohesie bevorderen.
  • Organiseren van netwerkavonden, buurtavonden, wijktafels.
  • Zoveel mogelijk aansluiten bij activiteiten in de buurt die gekoppeld zijn aan landelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld NL Doet en de Burendag.

d. Uitvoering geven aan de prestatieafspraken jeugd- en jongerenwerk
Tweewekelijks vindt structureel overleg plaats in het kader van contract management. Als kernpartner van het Centrum Jeugd en Gezin neemt het Jeugd- en jongerenwerk deel aan  de gemeentelijke pilot prestatiedenken om te komen tot prestatieafspraken.

e. Uitvoeren vrijwilligersbeleid
Hierbij wordt nagegaan wat de mogelijkheden zijn voor het versterken van vrijwilligerswerk.

  • Doorontwikkelen naar een stevige vrijwilligerscentrale die in staat is om de groeiende vraag naar vrijwilligers en inzet van vrijwilligers binnen zorg en welzijn te werven, coördineren en trainen. (Verbinden, makelen, versterken, verbreiden en verankeren)
  • Verbinden van professionele en informele ondersteuning  (voor betere en betaalbare zorg voor degenen die het nodig heeft).

f. Uitvoeren subsidiebeleid
Om preventieve ondersteuning mogelijk te maken kennen we subsidies toe aan initiatieven die voldoen aan de regels uit het subsidieplan en –verordening.

g. Toegankelijkheid
De VN heeft een verdrag aangenomen met als doel dat mensen met een handicap volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Nederland heeft het verdrag in januari 2016 geratificeerd. Het VN verdrag is beter bekend als Agenda 22. Agenda 22 is een handreiking voor lokale overheden om tot beleid te komen waardoor mensen met functiebeperkingen dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen als andere burgers. De toegankelijkheid van gebouwen in Wassenaar maken we inzichtelijk door de inzet van de ‘Ongehinderd’ app.

h. Uitvoeren van volwasseneneducatie
De participatie van laaggeletterden vergroten door inzet van volwasseneneducatie onder de wet educatie en beroepsonderwijs (WEB).