Arbeidsparticipatie

Bedragen x € 1.000,- ("-" = nadeel / "+" = voordeel)

Taakveld: 6.5 ArbeidsparticipatieJaarrekening 2015Begroting 2016Begroting 2017Begroting 2018Begroting 2019Begroting 2020
Baten000000
Lasten00-18-18-18-18
Saldo00-18-18-18-18
Ontrekking reserves000000
Toevoeging reserves000000
Mutaties reserves000000
Geraamde resultaattaakveld00-18-18-18-18

De "oude" taak participatie wordt op grond van de nieuwe voorschriften opgedeeld in taakveld 6.4 Begeleide participatie en taakveld 6.5 Arbeidsparticipatie. Bij het opstellen van deze begroting was de juiste verdeling van het budget nog niet beschikbaar. De nieuwe verdeling zal in de voorjaarsnota, bugettair neutraal, worden gecorrigeerd.

a. Re-integratie-activiteiten bieden en organiseren, gericht op individuen en groepen
In het eerste geval wordt, afhankelijk van de mogelijkheden van de cliënt, een passend aanbod gedaan. De groepsgerichte activiteiten zijn terug te vinden in o.a. de werkacademie, jongerenloopbaancentrum en voorlichtingsbijeenkomsten voor personen die de maximale WW duur bijna hebben doorlopen.

b. Onderhouden contacten met werkgevers
Het werkgeversservicepunt (WSP) is structureel bemenst en voeren de volgende taken uit:

  • Het delen van vacatures en potentiële kandidaat gegevens van personen die voor de vacature in aanmerking komen.
  • Onderhouden van contacten met de werkgevers.

Op basis van het plan van aanpak arbeidsmarktoffensief is de capaciteit uitgebreid, zodat een hogere uitstroom uit de bijstand gerealiseerd wordt en een besparing op de kosten voor het verstrekken van deze uitkeringen uit het BUIG-budget.

c. Actieve rol op de regionale arbeidsmarkt
Dit wordt bereikt door het vergroten van de coördinatie van de dienstverlening door samenwerking van de gemeente vanuit de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal met de arbeidsmarktregio Haaglanden aan een sectorale aanpak. Vanuit het werkgeversservicepunt is contact gelegd met de arbeidsmarktregio Leiden om aansluiting te vinden met elkaar en mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken, bovendien is met bureau Leerplicht Leiden het gesprek gaande over een sluitende aanpak voor jongeren.

d. Uitvoering geven aan het Plan van Aanpak Jeugdwerkgelegenheid
Dit plan van aanpak voorziet in maatregelen om jongeren te activeren en te bemiddelen naar werk, scholing of een combinatie daarvan. Hierbij wordt zowel de vraag- als de aanbodkant op de arbeidsmarkt bewerkt.

e. Lokale invulling werkgeversbenadering volgens Sociaal Economische agenda
De contacten tussen W&I en economie zijn geformaliseerd, accountmanagers van het Werkgeversservicepunt en de afdelingen Economie van de gemeenten binnen de arbeidsmarktregio Zuid Holland centraal ontmoeten elkaar in periodiek overleg. De resultaten hiervan zijn terug te vinden in het plan van aanpak arbeidsmarktoffensief, social return on investment en sociaal ondernemerschap. Door deze initiatieven is een uitgebreid netwerk ontstaan van lokale en regionale werkgevers. Werkgevers in Wassenaar en de rest van de regio hebben een eigen accountmanager ter beschikking, die als spil in dit netwerk fungeert.